Fiksna protetika i cirkonske krunice (navlake)

Stomatološka fiksna protetika se odnosi na vrstu protetskih radova koji se trajno učvrste u pacijentovim ustima te nemaju mogučnost povremenog vađenja za razliku od mobilnih protetskih naprava kao što su proteze.

Najčešći oblici fiksne protetike koji zanimaju pacijente su krunice (navlake) i mostovi. Krunice služe za vraćanje izgleda i funkcije jednog zuba. Takav zub je najčešće opsežno oštećen i ne postoji mogućnost da se kvalitetno sanira ispunom (plombom).

Mostovi služe za popunjavanje rupa u zubnom nizu nastalim ekstrakcijom (vađenjem) zuba. Most se sastoji od dva elementa koji se sidre na postojeće zube nosače i međučlana - dijela mosta koji ima zadaću da nadomjesti izgubljeni zub.

Koje vrste krunica i mostova postoje te na što moram obratiti pozornost?

Kada se govori o vrstama krunica i mostova pacijente najčešće zanima materijal od kojeg se pravi most. Razlike u materijalima i načinima izrade u velikoj mjeru utječu na estetiku, dugotrajnost, i biokompatibilnost rada; npr. upotreba određenih legura u metal-keramičkim radovima može kod pojedinih osoba izazvati alergije.

Materijali

Materijali koji se koriste za izradu fiksnih protetskih nadomjestaka su ponajprije razne vrste keramike, metali (kobalt krom legura) i cirkon.
Metal i cirkon su materijali iz kojih se najčešće izrađuju okviri, tj. skeleti fiksnog rada. Takav skelet se potom prekriva slojem keramike. Keramika se koristi zbog svojih odličnih estetskih svojstava.
Koju opciju odabrati?
Zašto su neke vrste fiksnih radova skuplje, a neke jeftinije? Koja je razlika između metal-keramike i cirkonskog rada?
Najstariji i najiskušaniji način izrade je kombinacija metala i keramike. Na izliveni metalni skelet se posebnim postupkom doda keramika. Prednost ovakvog rada je cijena, a mane su mu u određenim situacijama nedostatna estetika i pojava crnih rubova uz zubno meso.
Uklanjanjem metala iz izrade krunica i mostova te njegovom zamjenom staklo-keramikom ili cirkonom rješeni su problemi koje je metal uzrokovao.

Izrada cirkonske i staklokeramičke osnove radi se uz pomoć kompjutera - CAD/CAM tehnikom. Posebnim skenerom napravi se digitalna kopija stanja pacijentovih usta. Kompjuterski se dizajnira te se posebnom glodalicom iz cirkonskih diskova ili staklokeramičkih blokova izrađuju mostovi i krunice. Prednost ove metode je visoka preciznost, uklanjanje “ljudskog faktora” i savršeno “sjedanje” krunice ili mosta na pacijentov zub. Ove metode su skuplje ali jamče najbolju moguću preciznost i kvalitetu, a zahvaljujući posebnim estetskim materijalima (cirkon i staklokeramika) rješeni su nedostatci metala.

Najčešća pitanja

Koliki je rok trajanja mosta ili krunice?

Rok trajanja dosta varira od pacijenta do pacijenta ovisno o mnogo faktora. Most ili krunica svoju zadaću mogu obavljati više godina bez problema ukoliko ih se pravilno koristi i održava. Pojava mehaničkog oštećenja mosta ili krunice (udarac, škripanje zubima, pogotovo noću i sl.) se ponekad može i sanirati bez izrade novog rada. Rok trajanja mosta ili krunice najčešće je ograničen zubima koji služe kao nosači fiksno-protetskog rada. Stoga je najvažniji faktor za dugotrajnost mosta ili krunice pravilna i temeljita higijena te redovite kontrole. Nedovoljno ili nepravilno čišćenje mosta ili krunice dovodi najprije do estetskih problema a kasnije i drugih poteškoća s nadomjeskom.  

Kada je potrebno uraditi krunicu?

Stomatolog će vam najčešće preporučiti izradu krunice u ovim slučajevima:

  • Zamjena velike stare dotrajalog ispuna kada je malo ostalo zuba
  • Preventivno zbog zaštite slabog zuba od loma
  • Obnova slomljenog zuba
  • Preoblikovanje zuba s lošim oblikom ili bojom
  • Kao komponenta mosta
  • Kao finalna nadogradnja implantata

Kako izgleda proces izrade mosta ili krunice?

Izrada mostova i krunica za razliku od ispuna se odvija u laboratoriju. Laboratorijska izrada omogućava precizan i kvalitetan rezultat zbog upotrebe raznih procesa i materijala koji nisu mogući za direktnu upotrebu u ustima. 

Izrada krunice počinje brušenjem zuba, tako da mu smanjimo veličinu i napravimo prostor za buduču krunicu. Sljedeći korak je uzimanje otiska i određivanje boje. Zubni laboratorij iz otisaka izrađuje modele na kojima pravi krunicu. Ovisno o vrsti krunice koja se izrađuje, laboratorij koristi digitalno skeniranje i modeliranje, ručno modeliranje u vosku, prešanje i pečenje keramike kao i neke druge postupke. Kada je laboratorij gotov s izradom i stomatolog provjerom u ustima odredi da je sve ispravno, krunica se cementira. 

Koliko dugo traje proces izrade?

Budući da posjedujemo vlastiti zubotehnički laboratorij vrijeme izrade same krunice i mosta je kratko, do dva dana, a najčešće odmah slijedeći dan. No bitno je razumjeti da ukupno vrijeme od prve posjete do završenog rada uključuje i pripremu zuba koji će nositi krunicu ili most. Priprema zuba zahtijeva temeljitu analizu, RTG slikanje, ukoliko je to potrebno endodonciju ("liječenje" zuba) i sl. Ponekad posao pripreme traje duže nego brušenje zuba i izrada samog rada u laboratoriju.

Inlay i onlay

Ispuni (plombe) koriste se za nadoknadu dijela zuba koji je uništen karijesom. Odstranjenjem karijesa u zubu ostaje rupa - kavitet. Popunjavanje kaviteta obično se radi amalgamskim plombama (tzv. crne plombe) i kompozitom (bijele plombe).
Izrada ispuna (plombe) može se raditi i od keramike i cirkona. Izrađuju se kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom kao i krunice i mostovi od cirkona. Velike kavitete nastale opsežnim razaranjem zuba bi bilo optimalno sanirati inlay/onlay rješenjem. Prednost takvog ispuna je visoka preciznost izrade, dugotrajnost, postojanost boje i oblika, a budući da se izrađuju u laboratoriju moguće ih je oblikovati tako da izgledom se savršeno uklapaju u morfologiju zuba.